Pages - Menu

28 Şubat 2012 Salı

Yumurtadan Farecik


Geçen aylarda denediğim bir tarif, farklı sunumlar arayanlar için.....

Yumurtalarımızı iyice haşlayıp ikiye bölelim.
Göz ve kulakları olan yere bıçakla çizik atalım.
Gözlerine kuş üzümü, kulaklarına salatalık kabuğu koyalım.
Kuyruk olarakta kürdan kullanalım.
Küp kesilmiş kaşar peynirlerini yumurtaların önüne serpiştirip servis edelim.





















27 Şubat 2012 Pazartesi

Barbunya Yemeği


Pazar akşamı arkadaşımda hiç denemediğim iki güzel lezzetle tanıştım, tariflerini aldım hemen, en kısa zamanda deneyip sizlerle paylaşıcam. Ama şimdi olmassa olmazlardan Barbunyamız var....

Malzemeler:
  • 2 su bardağı barbunya
  • 1 sogan
  • 1 havuç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 domates rendesi
  • 1 küp şeker
  • zeytinyağ
  • maydanoz
  • 1 sarımsak
 Yapılışı:
  • Barbunyalar bi gece önceden ıslatılır, ertesi gün haşlanıp ilk siyah suyu atılır.
  • Soğanları zeytinyağında sotele,ince kıyılmış sarımsağıda ekle.
  • Salça, domates rendesi ve doğranmış havucuda ekleyip sotelenir.
  • Barbunyalar bu karışıma eklenir ve üzerini aşacak kadar ılık su eklenir.
  • Küp şeker ve tuzu ilave edilerek kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Servis tabağına alınca maydanoz ile süslenir.

25 Şubat 2012 Cumartesi

Biscotti



        Kış iyice bastırdı artık, havalar çok soğuk. Böyle havalarda sıcak bir eve sahip olmak ne büyük bir nimet daha iyi anlıyor insan. Şu sıcacık ev bile ne kadar büyük bir şans. Dışarsının soğuk olması havaların kapalı olması insanı her şekilde etkiliyor. En başta mutfağa girip bir şeyler hazırlamak istemiyor insan, biraz tembellik yapmak istiyor. Bir battaniye altında uyumak veya tv izlemek, yada sıcak bir şeyler içmek istiyoruz içimizi ısıtacak.

       Sıcak çayınıza eşlik edecek biscottilere ne dersiniz. Yada diğer adı selanik gevreği. Ben çok sevdim, uzun süre bayatlamamasıda paha biçilemez, nede olsa tembellik mevsimindeyiz, her gün taze kalacak tariflere ihtiyacımız var. Bizim evde eminimki 3 günden fazla kalmaz, atıştırmalık yiyecekleri hemen tüketiyoruz da.

      Fırında iki kere pişiriliyor, çifte kavrulmuş yani. Bizim oralarda kuru vardır. Namı diğer beypazarı kurusu, tereyağlıdır ve kıtır kıtır olur, memlekete her gittiğimde 2-3 paket alıp gelirim mutlaka. Buda meyveli kıtır kıtır bir lezzet. 

     Üşenmeyip mutfağa gidenlere afiyet olsun.....


Malzemeler:
  • 125 gr margarin
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • bir çay bardağı kuru üzüm, kuru kayısı karşımı
  • bir çay bardağı ceviz
  • bir paket kabartma tozu
  • bir tutam tuz
  • tarçın
  • 3 su bardağı un
Hazırlanışı:
  • Margarini benmari usulu eritip şekerle çırpalım.
  • Yumurtalarımızı tek tek ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, tuz, tarçın, ceviz, üzüm, kayısıyı karıştırıyoruz.
  • Bu malzemeleri yumurtalı karışıma ekleyip hamurumuzu hazırlıyoruz.
  • Hamuru ikiye bölüp fırın tepsimize koyduktan sonra önceden ısınmış fırında pişiyoruz.
  • Pişen rulo keklerimizi fırından alıp 5 dk soguttuktan sonra dilimler halinde keselim.
  • Bu dilimleri tepsiye dizelim fırında 10 dk kuruttuktan sonra,ters düz edip diğer taraflarınında kızarması için 10 dk daha fırında tutalım.Yani dilimlerin iki tarafınıda ayrı ayrı 10dk fırınlıyoruz.
  • Bu dilimleri bozulmadan bir hafta saklayabilirsiniz.



24 Şubat 2012 Cuma

Şekilli Salata



 



Salatalar için ölçü vermedim, dilediğiniz miktarda malzeme ile yapıp istediğiniz şekli verebilirsiniz,,sonrada benim gibi  "hayır yemeyelim yaa biraz daha bakalım bozmayalım salatayı" derken bulabilirsiniz kendinizi :))

Malzemeler:
  • marul
  • havuç
  • salatalık
  • soğan
  • domates
  • pancar turşusu
  • mısır
  • mor lahana
  • sumak
  • tuz, limon, zeytinyağ
Yapılışı:
  • Bütün malzemeleri ayrı kaplarda limon zeytinyağ ve tuz ile harmanlayalım.
  • Soğanlı karışıma sumak da ekleyelim.
  • Servis tabağına alırken istediğimiz gibi şekil verelim.

23 Şubat 2012 Perşembe

Fırın Torbasında Tavuk


Ayy çiçeklerim çok ön planda olmuş sankim :))  Patatesleri önceden kızartma işlemi yapmak istemediğim için acaba pişermi diye bi düşünce vardı , sonuçmu yumuşacık olmuşlardı.

Malzemeler:
  • 5-6 tavuk but
  • 2 patates
  • kırmızı etli biber
  • kırmızı pul biber
  • kekik
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
Yapılışı:
  • Kırmızı biber ve patatesleri küp küp doğrayalım.
  • Fırın poşetinde bütün malzemeyi karıştıralım
  • Önceden ısıtılmış fırında yumuşayana kadar pişirelim.
                                                                              Afiyet olsun














Elmalı Tart



          Hani bazı klasikler vardır ya, ne yapmaktan vazgeçeriz, nede yemekten. Elmalı tart ve özellikle de elmalı kurabiye bence bu vazgeçilmez klasiklerden. Elmalı kurabiyeye ablam çok yapardı eskiden, fırından mis gibi elma tarçın kokusu gelirdi. Bende elmalı tart ile start verdim elmalı tarifler yapmaya.

 Akşam çayımıza eşlik eden tartı yerken ; 
 eşim : eskiden ablam bunun kurabiyesini yapardı
 ben : biliyorum bütün ablalar bundan yapardı.  :))

Malzemeler:
  • 125gr margarin (yumuşak)
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı yogurt
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma yozu
  • Un
Elmalı iç:
  • 4 elma
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı:
  • Bütün malzemeleri karıştırarak tart hamurumuzu hazırlayalım.
  • Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça alıp dondurucuya atalım.
  • Yağladığımız borcama hamuru elimizle bastırarak yerleştirelim.
  • Kenarlarının daha yüksek olmasını sağlayalım.
  • Diğer taraftan elmaları rendeleyelim ve şekerle pişirelim, tarcını ve cevizi ekleyelim.
  • Harcımız ılıyınca hamurun üstüne dökelim.
  • Dondurucudaki parçayı hamurun üstüne rendeleyelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında pişirelim.
                                                                           Afiyet olsun...

Fırın Sütlaç


    Bu aralar canım şerbetli tatlılar istiyor,ama daha hafif olsun diye sütlaçla kendimi kandırmaya çalışıyorum.

Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı pirinç unu veya nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 su bardağı su  (piriçleri haşlamak için)



Hazırlanışı:
  • Öncelikle pirinç ve suyu haşlayalım,pirinç suyunu çekene kadar.
  • Suyunu çeken pirincin üstüne süt şeker ve vanilyayı ekleyip kaynayana kadar karıştıralım
  • Pirinç unu veya nişastayı ayrı bir kasede 2 kaşık su ile ezelim,ocaktaki sütlaça yavaş yavaş ilave edelim. Bir taşım kaynatalım.
  • Sütlaçtan bir kepçe ayıralım ve yumurta sarısı ile karıştıralım.
  • Kalan sütlaçı kaselere dökelim, üstlerine yumurtalı karışımı paylaştıralım.
  • İçi iki parmak su dolu fırın tepsisine sütlaç kaselerini yerleştirelim.
  • Önceden ısınmış fırının üst gözünde 10 dk sütlaçlarımızın üstlerinin kızarmasını sağlayalım.

Islak Kurabiye


      Bana diyeti bozduran kurabiye :)) Namı diğer Browni kurabiye.

      Misafir geleceği zaman risk almak istemiyorsam, önceden yapılmış ve tam puan almış tariflerimi denemeyi tercih ederim. Bazı klasik tariflerim vardır buda onlardan birisi. Bu sıralar diyette olduğum için pek tatlı yapmak istemiyordum. Dayanamadım... Zaten sabah başlayıp akşam bozduğum, ertesi gün yeniden başladığım diyetlerden yapıyorum :)) 

      Tam bu ölçülerden yapıldığında 20-22 tane kurabiye çıkıyor. Kurabiyeleri şerbetin içinde bırakmıyorum. Batırıp 4-5 saniye tutup çıkarıyorum. Şerbetle birleşince browni gibi ıslak ağızda dağılan bir kurabiye oluyor.

Malzemeler:
  •  Yarım peket margarin (yumuşak)
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un (aldığı kadar)
Üstünü süslemek için: hindistan cevizi

Şerbeti için: 1.5 su bardağı şeker
                     1.5 su bardağı su

Hazırlanışı:
  • Önce şerbetimizi ocakta kaynatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Hamur malzemelerimizin hepsini karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayıp yaplı kagıt serdiğimiz fırın tepsimize dizelim.
  • Önceden 200 derece ısınmış fırında üzerleri çatlayana kadar pişirelim.
  • Fırından aldığımız sıcak kurabiyelerimizi , soguk şerbete batırıp 7-8 saniye tutup çıkarın.
  • Servis tabağına aldığımız kurabiyelerimizn üstünü hindistan cevizi ile süsleyelim.

Şeftalili Kek


Şeftali mevsiminde çok severek yediğimiz keklerden biri.

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • un
  • 2 tane şeftali
Hazırlanışı:
  • Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpalım
  • Diğer malzemeleride ekleyip kek hamurumuzu hazırlayalım
  • 1 şeftaliyi küp küp dograyıp hamurumuza ekleyip karıştıralım
  • Kek hamurunu önceden yağladığımız borcama veya kek kalıbımıza dökelim
  • Diğer şeftaliyi elma dilimi şeklinde kesip kekin üstüne dizelim
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kekimiz pişene kadar pişirelim.
Servis önerisi:  Kekimiz piştikten sonra servis ederken üstüne istege göre pudra şekeri serpebilirsiniz.Ben pudra şekeri ile servis etmeyi tercih ediyorum.












Üzümlü Kurabiye





   Blok açmaya karar vermişken, bu fikirden vazgeçmeden başlamalıyım hemen bir şeyler yazmaya. Kurabiye, kek pasta yapmayı bu kadar severken bir blok açmam kaçınılmazdı zaten. Blok arkadaşlarımın yaptığı tariflere bakarak çok şeyler öğrendim. Kimi denemelerim güzel oldu, kimileri hüsranla sonuçlandı. Ama hiç yılmadan sıkılmadan mutfakta sürekli yeni tarifler denemek istiyordum. Seviyordum pasta yapmayı... Özellikle de yemeyi :)) 

     Evlendikten sonra mutfak maceramın pastadan ibaret olmadığını anladım. Artık yemek kısmına geçmem gerekiyordu. Pasta yapmayı sevdiğim kadar yemek yapmayı da sevdim. Çoğu tariflerimi blok arkadaşlarımdan öğrendim.

    Bende artık kendi yaptığım ve resimlerini kendim çektiğim yemek tariflerimi naçizane sizlerle paylaşmak istiyorum.

     Hadi bana kolay gelsin... :))

    Üzümlü kurabiye ise bir haftada iki kere yaptığım, yapar yapmaz 4 tane yediğim güzel bir tarif.

   Malzemeler:
  • 100 gr margarin (yumuşak)
  • 4 yk. toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı koyu ayran
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • portakal rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • un
üstüne sürmek için : süt

Hazırlanışı:
  • Bütün malzemeler karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye cevizden büyük toplar yapılarak dizilir.
  • Üstlerine süt sürülür.
  • Fırın önceden 220 derece ısıtılır.
  • tepsiyi fırına koyarken 200 dereceye düşürüp 10 dk pişirelim.