22 Temmuz 2014 Salı

DEREOTLU POĞAÇA



Dereotlu poğaça
Dereotlu kurabiye  
Ne desem bilemedim, ikisinede uyan bir tarif


Bazı tarifler çok pratik ve çok lezzetli oluyor, buda bana göre onlardan birisi. Peyniri içinde poğaça şekli vermeye gerek yok, yapımı çok pratik kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Bu ölçülerden benim yaptığım boyutta 22 tane çıktı.


Malzemeler:

  • 2 yumurta ( birinin sarısı üstüne)
  • 150gr margarin ( eritilmiş )
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı peynir
  • yarım demet dereotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz
  • un ( aldığı kadar )
Hazırlanışı:
  • 1 yumurtanın sarısı pağaçaların üzerine sürülmek için ayrılır.
  • Tavada margarin eritilir.
  • Bütün malzemeler karıştırılır. Ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlanır. Fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir.













12 Temmuz 2014 Cumartesi

EV YAPIMI DONDURMA

 


Dondurma yapmak hiç aklımda yokken cahidejibek sayfasında görünce denemek istedim, ama özellikle belirtmişti marketlerde satılan saleplerden değil saf salep olucak diye. Bir kaç aktar gezdikten sonra saf salep bulup hemen denedim ev yapımı dondurmayı.

Günde 3 ögün dondurma yesem bıkmam heralde, yaz aylarında serinletici güzel bir alternatif oldu benim için.


Malzemeler
  • 1 litre süt (200ml.lik 5 su bardağı )
  • 1 silme yemek kaşığı saf salep
  • 1 su bardağı şeker 
  • 1 tatlı kaşığı kakao
Hazırlanışı
  • Sütünüzü ocağa koyup kaynamaya bırakın
  • Süt kaynadıktan sonra şeker ve salepi hızlı karıştırıp sütün içine dökün. (burada dikkat edin salep topaklaşmasın)
  • Çırpma teliyle 10 dakika ara sıra karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra,yine ara sıra karıştırarak soğutun.
  • Ben dondurmayı ikiye bölüp bir kısmına kakao ekledim.
  • Soğuyan dondurmaları buzluğa koyun ve yarım saat ara ile karıştırın
  • Dondurmayı yemeden önce buzluktan çıkarıp 10 dakika kadar dışarıda tutun. Yoksa yerken zorlanırsınız.

NOT: 
Salep marketlerde satılan içimlik saleplerden değil, kesinlikle aktarda satılan saf saleplerden olmalı.
Dondurmaya istediğiniz malzemeyi katarak çeşitli dondurmalar elde edebilirsiniz.
Dondurmayı buzlanmaması için yarım saatte bir karıştırdım











11 Temmuz 2014 Cuma

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI




Kuzenim Esra ile dün akşam  telefonda konuşurken, konu illaki yemeklere ve tatlılara geliyor. Bende muhallebili kemalpaşa tatlısı yaptığımı söyledim. Tamam tarifine blogdan bakar bende yaparım dedi. Ama çay demlenmişti ve ben tatlının fotoğrafını çekmeyi değilde hemen yemeyi düşünüyordum. Telefonu kapattıktan sonra kuzenim için resmini çektim. Valla iyide oldu, üşendiğim için resmini çekmeyip hemen yemeyi düşündüğüm tatlının tarifinide böylece paylaşmış oluyorum.

Gerçi aklımda iftara gelecek misafirlerime aynı tatlıyı yapmak vardı, o yüzdendi üşenciliğim, resim çekmeyi o zamana saklamıştım.

Bu muhallebinin kıvamını ve tadını çok sevdiğim için,  incirli kek ve etimek tatlısı tariflerinde de kullanıyorum.



Malzemeler:

  • 1 paket kemalpaşa tatlısı
Muhallebisi:
  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ 
Hazırlanışı:
  • Kemal paşa tatlısı, paketin arkasında yazan ölçülere göre yapılır. Borcama alınır.
  • Nişastayı topaklanmaması için 1-2 kaşık süt ile bir kasede ezelim.
  • Tereyağ hariç bütün malzemeyi muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.
  • Ocaktan inmeye yakın tereyağı ekleyelim.
  • Pişen muhallebiyi tatlımızın üstüne döküp, ılıyınca buzdolabına alalım.
  • Servis yapmadan önce tarçın yada cevizle süsleye biliriz.





9 Temmuz 2014 Çarşamba

KURU DOMATES ÇORBASI

  
 


Artık tezgahlarda herşeyin tazesi varken bu kuru domates çorbasıda nerden çıktı. Kabul ediyorum tam kış çorbası, ama benim kıştan kalan tüketemediğim bir sürü kuru domatesim var. Bu tarifi cahide jibek sayfasında görünce hemen denedim. Bu sefer kesinlikle deneyin mükemmel oldu diyemeyeceğim, taze domatesten yapılan çorbanın yerini tutmadı bana göre. Genede fena sayılmazdı.


Malzemeler:
  • 15-20 tane kuru domates
  • 2 y.k. un
  • 1 y.k tereyağ
  • 2 y.k sıvıyağ
  • 1 diş sarımsak
  • tuz
  • yeteri kadar su
Hazırlanışı:
  • Domates kurusu iyice haşlanır, blandırdan geçirilir.
  • Tencereye tereyağı ve sıvıyağı koyup eritin.
  • Unu ilave edip hafifçe kavurun.
  • İki bardak soğuk su koyup kaynayana kadar hızlıca karıştırın ki topaklaşmasın
  • Domates püresini suyu ile birlikte ilave edin, sarımsağı ekleyin
  • Kaynamaya başladıktan sonra 3-4 dakika kaynatmaya devam edin
  • Kıvamı çok kuyu olursa sıcak su eklenebilir
  • Kızarmış ekmek veya kaşar rendesi ile de servis edilebilir.








8 Temmuz 2014 Salı

TOZ PUDİNGLİ KURABİYE

 


Hem yapması hem yemesi pratik olduğu için kurabiye yapmayı çok seviyorum. Az malzeme ile hızlıca yapabileceğiniz bir tarif. 

Her çeşit puding kullanıla bilir, ben muzlu puding kullandım, bence en yakışanıda bu, içindeki muz aroması daha da lezzet katıyor kurabiyeye.

Resimdeki boyutlarda 25 kurabiye çıktı bu ölçüden.

Ve yenmek için iftar sabırsızlıkla beklendi...


Malzemeler:
  • 1 paket toz puding ( ben muzlu kullandım)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 y.k. pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Un (yeteri kadar)
Hazırlanışı:
  • Bütün malzeme karıştırılıp kurabiye hamuru yapılır.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye, elimizle yuvarladığımız kurabiyeleri koyup, önceden ısınmış fırında pişirilir.
  • Resimdeki kurabiye buyutundan 25 tane çıktı.









1 Temmuz 2014 Salı

KURU İNCİR - KURU KAYISILI KURABİYE







Ramazan ayı her eve her mutfağa bereketi ile gelsin inşallah.
Havalar sıcak günler uzun, sabırla oruçlarını tutan herkesin Rabbim oruçlarını kabul etsin inşallah.
İftarı en son yapan şehirdede olsak , şu dört gündür açlık ve susuzluk hissetmedim. İnşallah bütün ramazanı oruçlu geçirmek nasip olur.

İftarda yemekten çok soğuk meyveler arıyorum, sahurda ise genellikle kahvaltılık hazırlıyorum.

Geceleri çok uyanan oğlum, aynı istikrarla sahurdada uyanıyor, ilk gece çayım yarı olmadan uyandı, şükürki hemen uyudu, ikinci gün hemen uyumadığı için sahur kahvaltısını eşim hazırladı, dün uyandığındada karnımı doyurmuştum ama su içemedim. Diğer sahurlardaki performansı merakla beklenmekte....

Bu kurabiyeleride evde olan incir ve kayısıyı değerlendirmek için yaptım. 



Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un
  • Kuru kayısı
  • kuru incir
Hazırlanışı:
  • Kuru kayısı ve kuru inciri yumuşayana kadar haşlayalım.
  • Diğer bütün malzemelerle karıştırıp kurabiye hamurunu yapalım.
  • Kaşık yardımı ile hamurdan parçalar kopartıp tepsiye koyalım.
  • Önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirelim.