31 Mart 2012 Cumartesi

Çatlak Kurabiye



Her blogda gördüğüm ve denemek istediğim bir tarifti. Bu ölçülerden 12 tane çıktı. İkinci güne kalınca biraz kurudu gibi geldi bana ama ilk gün çokkk güzeldi. Tekrar deneyeceğim bir tarif.

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı yumuşak margarin
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 paket vanilya
  • yarım paket kabartma tozu
  • kakao
  • Un (aldığı kadar)
Üzeri için : Pudra şekeri

Hazırlanışı:
  • Yumurta ve şekeri mikser ile çırpalım.
  • Yumuşak margarini ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Kalan malzemeleride ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamuru buzdolabında yarım saat yada 1-2 saatde olabilir bekletelim. Ben yarım saat beklettim hemen yapmak ve yemek istedğim için :))
  • Küçük parçalar koparıp pudra şekerine bulayalım.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepside 180 derecede 10-12 dk pişirelim.



28 Mart 2012 Çarşamba

Brokoli Çorbası


Bu tarifi annemden öğrenmiştim, bazı tariflerde krema kullanılıyor ama ben hep süt kullanarak yıllardır bu tarifi yapıyorum...


Malzemeler:
  • Bir miktar brokoli (portakal büyüklüğünde)
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • tuz
Hazırlanışı:
  • Havuç ve patatesi ufak ufak doğrayalım, tencereye alıp haşlamaya bırakalım.
  • Bir süre haşladıktan sonra brokolileride ekleyip 5 dk daha haşlayalım.
  • Bunları süzelim ama haşlama suyunu atmayalım.
  • Tencereye bir miktar sıvıyağ ile unu kavuralım.
  • Haşlanmış havuç patates ve brokolileri ekleyip 1-2 dk karıştıralım.
  • Ayırdığımız haşlama suyunu ekleyelim, eğer su az gelirse bir miktar daha su ekleyelim.
  • 1 su bardağı süt ve tuz ekleyip kaynamaya bırakalım.
  • Kaynadıktan sonra çorbamızı blandırdan geçirip servise hazır hale getirelim.




26 Mart 2012 Pazartesi

Pırasalı Mısır Unlu Kek


Evdeki pırasaları değerlendirmek için sabah kahvaltısına yapmıştım,,yanında peynir ve çayla kahvaltıya çok yakıştı,,hemde pırasalı kek gibi oldu...Biz iki kişi olduğumuz için kullandığım borcam çok küçük...

Malzemeler:
  • 2 pırasa
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı mısır unu
  • kabartma tozu
  • tuz
Hazırlanması:
  • Pırasaları ince ince doğrayalım.
  • Bütün malzemeleri karıştırıp pırasalarıda ekleyelim.
  • Mısır unu az gelirse biraz daha ekleyelim.
  • Kek kıvamında bir hamur olacak.
  • Yağlanmış borcama dökelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 30 dk pişirelim.






22 Mart 2012 Perşembe

Fırında Patates Topları ve Doğum Günü Kutlaması


Peynir miktarını istediğiniz şekilde azaltıp çogalta bilirsiniz, bu ölçülerden 13 tane patates topu çıktı. Kahvaltıda sıcak olarak tüketilmesi paha biçilemez ....
Galete unu olarakta,, bir kaç gün geçip yenmeyen ekmeklerimi fırında kızartıp rondodan geçirip dondurucuda saklıyorum köftelere kullanmak için,, bu tariftede onlardan kullandım...

Malzemeler:
  • 4 orta boy patates
  • 1 yumurta
  • kaşar peyniri
  • peyaz peynir
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı galete unu
  • tuz
  • bir tutam karabiber, kimyon
Üzerine:
  • bir yumurta sarısı
  • susam, çörek otu
Yapılışı:
  • Patateslerimizi haşlayalım ve ezelim.
  • Ezdiğimiz patateslerin içine diğer bütün malzemeleri ekleyelim.
  • Peynir miktarını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Hazırladığımız patatesli karışımdan cevizden büyük parçalar alıp yuvarlayalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam,çörek otu serpelim
  • Fırının üst bölmesinde üzerleri kızarana kadar pişirelim.
  • Sıcak servis yapalım...





Dün doğum günümde bana güzel sürprizler hazırlayan eşime çokkk teşekkür ediyorum. Rabbim sağlıklı ve beraber geçireceğimiz uzun ömürler nasip etsin bize....



21 Mart 2012 Çarşamba

Teşekkürler

5 gün önce blogumda oluşan sorunu çözmek için çok ugraşmış ama bir sonuç alamamıştım, blogumda sorun oluncada birden hevesim kırılmıştı,  hatta ilk defa denediğim ve cok beyendiğimiz yalancı çerkez tavuğunun bile resimlerini çekmedim o derece boralim bozulmuştu,
http://mutfakkokusu.blogspot.com/ arkadaşımızın aracalığı ile
http://rabmel.blogspot.com/  blogunun sahibi sayesinde sorunum 10 dkda çözüldü, galiba tanıdıkları kemal beydende yardım almışlar hepsine cok ama çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun diyorum, benim blogum için zaman harcayıp ugraştılar sağolsunlar....Bu bana güzel bir dogum günü hediyesi oldu,,anlaşıldığı gibi bugün doğum günüm :))))

20 Mart 2012 Salı

Portakal Kabuğunda Jöle



Küçük paket tart jöle kullanarak hazırladım ama tart jöleyi çok sevmedim, büyük pakette olan jöleler daha güzel.

Malzemeler:
  • 1 paket jöle
  • 1 portakal
  • 1 muz
  • kuru üzüm
Hazırlanışı:
  • Portakalı ikiye bölüp, içinden portakalları çıkartalım.
  • Muzu ve portakalı küçük dilimleyelim.
  • Tart jöleyi pakette yazan şekli ile hazırlayalım.
  • Portakal kabuklarının içini muz, kuru üzüm ve portakal ile dolduralım.Üstlerine jöleyi dökelim.
  • Buzdolabında 2-3 saat bekletip dilimleyerek servis yapalım.




19 Mart 2012 Pazartesi

Elmalı kek


Elmalı kek tarifim yıllardır hiç değişmez...


Malzemeler:
·        3 yumurta
·        2 elma
·        3 küçük kahve fincanı şeker
·        3 küçük kahve fincanı un
·        1 paket kabartma tozu
·        ceviz
·        tarcın
Hazırlanışı:
·        Yumurta ve şekeri mikser ile çırpalım.
·        Kabaca doğradığımız elmaları ekleyelim.
·        Diğer bütün malzemeleride ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.
·        Yağlanmış en küçük borcama dökelim.
·        Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim

14 Mart 2012 Çarşamba

İğne Oyası Çeşitleri

İĞNE OYASI KÜPE
İĞNE OYASI KOLYE TAKIMI

İĞNE OYASI YÜZÜK

İĞNE OYASI FLAR

İĞNE OYASI FLAR

Nohut Yemeği



Malzemeler:
  • Yarım kg nohut
  • 250gr kuşbaşı dana eti
  • 1 kaşık salça
  • 1 domates rendesi
  • 1 adet kuru soğan 
  • tuz, biber
Yapılışı:
  • Nohutları bir gece önceden biraz tuz ilave ederek  su içinde bekletin.
  • Ertesi gün nohutların suyunu süzüp iyice yıkayın.
  • Düdüklü tencerenin içine etleri koyup hafifçe döndürüp biraz kavurun.
  • Üzerine soğanları ilave edip kavurmaya devam edin. Daha sonrada salçayı ve domates rendesini koyun.
  • Etlerin üzerine nohutları koyup iyice karıştırın.
  • Üzerini geçecek kadar su ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
  • Yaklaşık olarak 30dk  pişirin.

13 Mart 2012 Salı

İğne Oyası


İğne oyasını çok seven ve yapmaya çalışan biri olarak, arada sırada iğne oyası modelleri paylaşmadan geçemeyeceğim.
Bunları ben yapmadım, bizim oralarda iğne oyası çok meşhur, ordaki bayanların yaptıklarını paylaşıyorum, kendi yaptıklarımın altına not düşerim bunları ben yaptım diye :)))

10 Mart 2012 Cumartesi

Domatesli Sucuk




         Hafta sonu en sevdiğim öğündür kahvaltı. Hafta içi kendim için pratik ne varsa odur kahvaltım. Ama hafta sonu ailecek geç yapılan kahvaltılar paha biçilemez. 

         Bir bardak çayın yanına eşlik eden herşey güzel gelir bazen. Bir dilim kızarmış ekmek, tereyağ, reçel. Çayda bunlara eşlik ederse deymeyin keyfime....

      Bazen bir dilim ekmek yeterken, bazende değişik tarifler deneme  merakına girerim. Sucuğun üstüne eklenen domatesin bu kadar güzel olacağını bilseydim çok daha önceden denerdim bu tarifi. Yinede çok şey kaçırmış sayılmam. Bundan sonra arada sırada hafta sonu menüsü belli.... Domatesli sucuk...

Malzemeler:
  • sucuk (istediğiniz miktarda)
  • 2 tane domates
  • 1 çay kaşığı kekik
Hazırlanışı:
  • Sucukları arkalı önlü kızartalım.
  • Küp küp kesilmiş domateslerimizi ve kekiği sucuklara ekleyelim.
  • domatesler ezilene kadar 5 dk pişirelim.
  • sıcak servis edelim.


9 Mart 2012 Cuma

Çıtır Kasede Alinazik


ÇITIR KASELER

       Bu çıtır kaseleri ilk gördüğümde işte harika bir sunum diye düşündüm. Kesinlikle denenmeliydi. Ben içine alinazik koyarak servis yaptım. Sonrasında servis tabağını yemek paha biçilemez. Kaç kere yiyebilirsiniz ki servis tabağını  :))

       Bir daha ki sefere farklı düşüncelerim var. Misafirlerime ve gün sofralarımda yapmayı düşünüyorum. Misafirlerime , içine rus salatası veya patates salatası koyarak servis edeceğim. Hem göze hem mideye hitap eden bir sunum. 

       Kaseler ise poğaça tadında, ince çıtır bir lezzet.


Malzemeler
  •  2 Su Bardağı Un 
  •  1 Çay Bardağı Su
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  •  1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Yemek Kaşığı Çörek Otu
  • 1 Yemek Kaşığı Susam
  • 1 Yumurta Sarısı
Yapılışı
  • Öncelikle hamur malzemelerinin hepsini karıştırarak, kulak memesinden biraz daha sert olacak şekilde bir hamur yoğurun.
  • Hamuru, yarım saat kadar dinlendirin.
  • Fırına dayanıklı kaselerin dış kısmını katı yağ ile yağlayın ve hamuru oklava ile açarak kaselerin üzerine sıvayın.
  • Ben aliminyum folyodan olan fırın sütlaç kaplarını kullandım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dk. hamurların üzeri kızarıncaya kadar pişirin.



8 Mart 2012 Perşembe

Ispanak Yemeği



       İşte çocuklar için Temel reis yemeği. Yada bizim zamanımızda öyleydi. Şimdilerde tvlerde temel reis çizgi filmine rastlamıyorum ama biz ıspanak yemeği temel reis ile sevdik. 

      Ispanak yediği anda güçlenen, kollarını şişiren ve her türlü zorluktan kurtulan temel reis bizim zamanımızda iyi ki vardın. 

    Her zaman pirinçle yaptığım bu yemeği bu sefer bulgurla yaptım. Bulgurun faydalarını okudukça pirinç yerine bulgur kullanmayı daha çok tercih ediyorum.  

     Ispanak köklerini de salata yapmak için ayırdım. Ayrı bir tencerede ıspanak köklerini az suda haşlayıp, limon, zeytinyağı ve az tuz ile karıştırıp servise hazır hale getiriyorum. Yani neymiş mutfakta hiç bir şeyi atmıyoruz.    

Malzemeler:
  • yarım kg ıspanak
  • kıyma
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı bulgur (veya pirinç)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • tuz
Hazırlanışı:
  • Yemeklik doğradığımız soğanı sıvıyağda soteleyelim.
  • Kıymayı ekleyip rengi değişene kadar kavurmaya devam edelim.
  • Salçayı ekleyelim.
  • Yıkanıp irice doğranan ıspanaklarıda tencereye alalım.
  • Üstüne yıkanmış bulgur, tuz ve 1 su bardağı ılık su ekleyelim.
  • Kısık ateşte pişmeye bırakalım.


5 Mart 2012 Pazartesi

Elma Püresi


Bu tarifi hangi blogdan aldığımı hatırlayamıyorum, yanında kek ve tatlılarda kullanıla bilir kahvaltıda tek başına yenilebilir ve kapaklı bir kavanozda dolapta iki hafta saklanabilir yazıyordu, üzgünüm iki hafta dururmu bunu ben deneyemedim, çünkü üstüne bol ceviz döküp iki günde eşimle tükettik  :))

Malzemeler:
  • 6 elma
  • yarım limon suyu
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı su
  • tarcın
  • ceviz
Hazırlanışı:
  • Elmaları soyup küp küp keselim.
  • Tencereye aldığımız elmaların üstüne limon suyunu gezdirelim.
  • Şeker,su ve tarcını ekleyip 10 dk pişirelim.
  • Pişen elmalarımız blendırdan geçirip servis tabağına alalım.
  • Tarçın ve ceviz ile süsleyelim.



3 Mart 2012 Cumartesi

Yumurtalı Ekmek


İki ekmek diliminin üstüne biber ve domates ekleyerek denemek istedim,,iki şekildede çok güzeller.

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • beyaz peynir
  • kaşar peynir rendesi
  • maydanoz
  • 1 kaşık yereyağ
  • pul biber
Hazırlanışı:
  • Bütün malzemeleri karıştıralım.
  • Peynirler için ölçü vermedim dilediğiniz miktarda kullanabilirsiniz.
  • Karışımı ekmek dilimlerinin üstüne sürüp önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirelim.

2 Mart 2012 Cuma

Brokoli Salatası



         Brokoli ile ilk tanıştığımda eczanede çalışıyordum. Birisi gelmişti elinde brokoli ve broşürler vardı. Brokoliyi kendim yetiştiriyorum demişti yanlış hatırlamıyorsam. Broşürde brokolinin faydaları yazıyordu. O zamana kadar görmemiştim hiç brokoliyi. Şimdi ise her yerde kolayca buluna bilen çok güzel bir nimet bence.

     Eczaneye gelen o adam herkese brokoliden tattırmıştı, çiğde yenebilir demişti. Ben kararsız kalıp en son yemiştim. Şimdi ise mevsiminde mümkün olduğunca soframdan eksik etmemeye çalışıyorum.

    Henüz yemeğini hiç denemedim, çorba ve salata olarak tüketmeyi tercih ediyorum. Brokoli çorbasını da annemden öğrendiğim şekilde yapıyorum hep. 

  Brokoli çorbası tarifim için buraya tıktık.


Malzemeler:
  • brokoli
  • limon
  • sarımsak
  • zeytinyağı
  • tuz
Hazırlanışı:
  • Brokolileri cok az suda diri kalacak şekilde haşlıyoruz.
  • Haşlanan brokolileri süzüp bir kenara alıyoruz.
  • Haşlama suyunu atmıyorum ben, içine limon suyu, zeytinyağ, tuz ve sarımsak rendesi ilave edip karıştıralım.
  • Bu karışımı brokolilerin üstüne döküp servis tabağına alalım.


1 Mart 2012 Perşembe

Kuru Biberli Bulgur Pilavı



        Annemlerin yazın yaptıkları kuru biber, kuru fasülye ve kuru domatesi kışın severek tüketiyoruz. Aslında kuru domatesli yapacaktım bulgur pilavımı ama baktım domateslerim az kalmış, kuru biberlere yöneldim bende, kuru domateslerimi salata olarak tüketmeyi daha çok seviyoruz. 

      Yazın yapılan hazırlıklar, kışın hayat kurtarıyor bazen. Kuruların yanı sıra özellikle de domates suları benim vazgeçilmezim oldu. Yine yazdan hazırlanan reçeller, hoşaflıklar, turşular, asma yaprakları, erişteler, naneler...

      Ben yapmıyorum hiç birisini tabi, benim ailem ve eşimin ailesi sağolsunlar  kışlık her ihtiyacımızı hazırlıyorlar. 

      Bulgurun anne sütünü artırdığını da söylemeden geçemeyeceğim.

Malzemeler:
  • kuru biber
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 soğan
  • 1 domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı salça
  • ılık su
  • tuz
  • tablet (istege göre)
Yapılışı:
  • önce kuru biberleri sıcak suda 15 dk bekletelim.
  • yemeklik doğradığımız soğanı sıvıyağda soteleyelim.
  • salça ve domates rendesi ekleyip sotelemeye devam edelim.
  • yıkanmış bulgurları, tuzu ve istersek bir parça tabletimizi ekleyelim.
  • kuru biberlerimizide ilave edelim.
  • ılık suyu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.